Oceaanzout.nl
Uw mandje is nog leeg.

Direct inloggen als geregistreerde klant:

Bodem en plant

Wanneer we Bretons oceaanzout niet als zout zien maar als een vol-spectrum complex van mineraalzouten, dan verandert onze kijk op dit wonderbaarlijke product en worden de mogelijke toepassingen ervan veel ruimer. Vooral als je bedenkt dat de vele mineralen, waar de oceanen rijk aan zijn, oorspronkelijk afkomstig zijn van het land.

De regen is je vriend want deze helpt de mineralen dichter bij de wortels te brengen. Bovendien is regen rijk aan zuurstof. Dit is ook de reden waarom planten groener en krachtiger worden op regenwater dan op kraanwater en waarom je huisdier liever buiten regenwater drinkt dan kraanwater binnenshuis.

Je kunt mineralen uit oceaanwater inzetten om de bodem en planten buitens- en binnenshuis sterker en gezonder te maken, of in een kas. Hoe doe je dat dan precies? Een verdunning van 2 tot 3 gram grof Bretons oceaanzout op 1 liter water werkt voor de meeste planten uitstekend. Dit komt neer op een vlakke theelepel Bretons oceaanzout op 1 liter water. Voor een gieter met een inhoud van 5 liter is dat een vlakke eetlepel. Ga voor zwakkere planten zoals bloemen en kruiden uit van de helft van deze dosis, of zelfs nog minder.

Zorg dat je deze oplossingen zo dicht mogelijk bij de wortels van de plant toedient, daar waar ze de mineralen in zich op kunnen zuigen. Alle groei begint immers bij de wortels. In nog sterkere verdunningen werken oceaanmineralen echter ook als bladbemesting.

Je zult merken dat dit complete voeding is voor je planten. Het kan zijn dat je een overdosis toedient aan een bepaalde plant of bloem. Dit uit zich in groeirem of gele of bruine bladeren. Geen nood, verdun de zoutoplossing door een tijdlang uitsluitend water toe te dienen. De meeste planten vinden dan de kracht om te herstellen en alsnog van de juiste zoutverdunning te profiteren.

Voor wie buiten op zijn balkon of in zijn tuintje of volkstuintje wil experimenteren of zelfs op deze basis landbouw wil bedrijven nog wat instructies over het aantal keren dat je oceaanmineraalverdunningen dient aan te brengen, afhankelijk van de bodemsoort:

  • Op zandgrond minimaal zes keer per jaar, maar maandelijks of zelfs wekelijks mag ook. Doe het wel altijd op een droge dag. Hermineraliseren na neerslag is noodzakelijk, aangezien de oceaanmineralen door de neerslag wegspoelen
  • Op leemgrond niet meer dan drie keer per jaar. Deze grond is vaster van structuur en houdt daardoor beter de mineralen vast, zodat de planten er langer van kunnen profiteren. Altijd op een droge dag aanbrengen
  • Op kleigrond hooguit twee keer per jaar en vaak is één keer per jaar al goed. Kleigrond is nóg vaster en zoutoplossingen zouden al gauw kunnen ophopen tot een overdosis voor je planten als je een kleibodem te vaak mineraliseert

Door planten en gewassen op oceaanmineralen te kweken en telen zul je de volgende verbeteringen ervaren:

  • Betere en snellere groei
  • Grotere bladeren en vruchten
  • Beter smakende vruchten en groenten
  • Een hoger mineraal- en vitaminegehalte
  • Winterhardheid (planten blijven groen bij vorst)
  • Een groter fototropisch vermogen (de planten volgen het licht en de warmte van de zon beter, ook gedurende de winter bij weinig of geen zon)
  • Geen luizen of andere ongedierte